Категория: Kverneland, Without category, Интересно Автор:

Сервизният екип на НИК съветва: Как правилно да изберем защита за работните органи на своя плуг?

При избора на защита на работните органи е препоръчително да се съобразят условията на работа и типа на почвата в стопанството. Сервизните ни специалисти препоръчват на фермерите, работещи сред каменисти и преуплътнени почви, да избират плугове с „non-stop“, ресорна защита Autoreset.

Ето още няколко съвета:

Честото сработване на традиционната болтова защита води до повишен разход на резервни части. Именно затова, сервизните специалисти на НИК препоръчват  ресорната (auto-reset) защита.
Autoreset защитата представлява система от ресори с различна степен на здравина, които предпазват и повдигат работния орган и го повдига при срещане на по-голямо усилие. Такива ситуации обикновено се получават при големи камъни и буци в почвата.
С Auto-reset защитата, за разлика от болтовата, работното тяло се повдига нагоре при среща с препятствие в почвата. Така натоварването на плужните тела намалява както и за всички останали свързани части. Това е една от основните причини, инвентарите на Kverneland с тази защита да са много издръжливи и да се използват години. При болтовия механизъм, имаме директно чупене на болта, което води до разходи за нов болт.

Какви видове Auto-reset защита има?

В България има различни типове почви – някои са по-меки, а други значително по-твърди и каменисти. Именно такава диверсификация налага използването на инвентари, които да са годни за употреба за различните условия у нас. Тъй като натоварването, което понасят плужните тела при оран е различно за различните почви, се създава и нуждата от различна защита на работните органи. 
Елементите на Аuto-reset защитата са с различна сила на освобождаване, която е пряко свързана с усилието, което плуга се налага да приложи при работа. При по-леки почви може да се използват по-ниските нива, докато при по-тежки и каменисти почви се препоръчва повишена степен на усилието за отклонение на работните органи с цел осигуряване на качествена обработка. 

Характеристики на задействието

Диаграмата показва разликите между три различни Auto-reset системи за защита на работни органи и как усилието варира с нарастване на работните тела (1 см)

KVERNELAND AUTO-RESET СИСТЕМА – ЕФИКАСНА И БЕЗ ПОДДРЪЖКА

  • Standard – 640 kg;
  • HD – 900 kg;
  • XHD – 1100 kg;
  • Tandem – 1400 kg.

Ползи:

Когато срещне препятствие, усилието при работния орган намалява. Стресът върху плуга се редуцира, което осигурява по-дълъг живот на плуга и гарантира по-добра оран.

Продукти

За по-лесна ориентация, всички инвентари, оборудвани с Auto-reset, съдържает S в името си – 150S & 150SV.

Вижте промоционалната ни оферта за обръщателен плуг 150S по случай 140 годишнината на Kverneland:

Защитата се използва за инвентарите на Kverneland вече 50 години. Тази иновация позволява на фермерите да обработват земята си безпроблемно и без допълнителни разходи за ремонт на инвентара. 

В много български стопанства все още може да се срещнат над 20-годишни плугове Kverneland с Auto-reset защита, която работи безпроблемно при срещане на препятствия на полето. Ето и част от инвентарите на наши клиенти:

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg