Категория: Прецизна сеитба Автор:

Сеитба с Precision Planting в с. Мартен

Сеитбата в с. Мартен бе извършена по-бързо и по-прецизно благодарение не технологиите на американската компания Precision Planting.
В стопанството от 71 000 дка от тази година разполагат с ново оборудване на тяхната сеялка Kinze, което включва технологиите Delta Force, Speed Tube и дисплей 20/20 на лидера при бързите сеялки Precision Planting и работни органи на италианската компания Yetter.

„С това оборудване сеялката работи много по-бързо и много по-точно.“ – споделят от стопанството.

Всяка сеялка, оборудвана с Precision Planting ,може да бъде наблюдавана в реално време от специализирано приложение за iPad, като така контролът на работния процес по време на сеитба става много по-лесен. Точно тази възможност на Precision Planting е позволила на собственика на стопанството лесно да наблюдава как е засято полето – с каква скорост и с каква популация, и къде са възникнали проблеми или е възможно да възникнат.

SpeedTube e специално разработена тръба, която контролирано извозва семената от бункера към изсяващия апарат, без да разчита на гравитацията. Така се осъществява контрол върху поставянето на семената, като при по-бързо движение на сеялката се увеличава и скоростта, с която SpeedTube транспортира семената, за да се постигне оптимална стъпка на засяване всеки път, без отскачания.
Качеството на сеитбата и стъпката на засяване, извършени със SpeedTube при скорост 15 км/ч са същите като тези извършени с обикновена сеялка при скорост 7км/ч.

Delta Force от своя страна контролира натиска на засяване, така че семената да бъдат поставени на еднаква дълбочина, което им се осигуря еднакви условия за последващо развитие.

Благодарение на Delta Force и Speed Tube е намалял броя на използваните семена, тъй като средната норма на популацията при сеитбата през тази година е 99.7% , а времето за сеитба драстично намалява, тъй като сеитбата се е извършила с по-висока скорост от обикновено.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg