Категория: Истории на клиенти Автор:

Как се прилагат успешно технологиите за прецизно земеделие на 5 км от „жълтите павета“…

Стопанството на Сортови семена и растителна защита ЕООД се намира само на 5 км от „жълтите павета“и в него на земи с обща площ 20 000 дка тази година се отглеждат цареви, пшеница, слънчоглед, грах и овес. Тя е засята през есента на 2012 година с помощта на навигациите Trimble управлението Trimble AutopilotTM, работещо с RTK точност от 2 см.

„FmXTM дисплеят в комбинация с AutopilotTM системата повишават ефективността на работата и в същото време намаляват натоварването на механизаторите.“ сподели Кристиян Яхов – ръководител на операциите в стопанството, чиято роля е да следи продуктивността на машините като така той има преки наблюдения за работата им с и без системите на Trimble.

В момента в стопанството тече пролетна сеитба на полетата с царевица като благодарение на Autopilot управление с RTK точност от 2 см работния процес продължава и дори и през нощта, когато механизаторите продължават да работят по парцелите със същото качество на работата, както и през деня. „24 часовата сеитба ни позволява да обработим по-бързо парцелите, тъй като в нашия регион времето е колебливо и никога не знаем кога ще ни изненада дъжда и няма да успеем да приключим със сеитбата на време. Така сме сигурни, че ще засеем бързо, а за нас това е важно, тъй като парцелите ни са разпокъсани и ефективността и бързата реакция е важна за нас. С GPS оборудването Trimble можем да засеем два пъти по-бързо от преди 4 години, когато не работехме с 2 см точност и автоматично управление, а механизаторите използваха маркири при сеитбата.“

FmXTM дисплеите са монтирани на двата трактора New Holland и Case, които извършват паралелна сеитбата на царевица. FmXTM дисплеят поддържа функцията Vehicle Sync, с която информация за извършената работа се обменя в реално време между двете машини и така те работят едновременно на едно и също поле като се движат успоредно, през една или няколко линии или започвайки от двата края без операторите да се притесняват, че ще презастъпят линиите си или че ще остане необработена част от парцела. На мониторите в двете кабини всеки от механизаторите освен своите следи и обработени линии вижда и тези на другия трактор в друг цвят като така се ориентира в коя линия му е най-удобно да заходи и да продължи работа.

„ConnectedFarm е система, която ни позволява да виждаме всички тези линии и обработки на двете машини в реално време от офиса или от по-отдалечен компютър – така сме улеснени значително в управлението на нашето стопанство и в следенето на работата на машините и механизаторите.“ сподели Валерия Хинева.

С ConnectedFarm се пренасят безжично (без USB флашки или кабели) всички данни за извършените обработки към земеделския софтуер FarmWorks Mapping като така се следи ефективността на работата и с две стъпки данните, необходими за подаване в ИСАК могат да се обработят и подадат към държавната служба. Така близо до „жълтите павета“ работата в стопанството е улеснена като голяма част от нея може да се извършва отдалечено – това позволява да се контролират едновременно обработките на няколко парцела – сеитба на пролетни култури на едните и пръскане на пшеница на други.

За повишаване на ефективността на пръскането на засетите с пшеница площи най-новата придобивка в стопанството е самоходна пръскачка Berthoud RAPTOR 4240, с 28 метра крила и компютърно управление на пръскането EC Tronic.

„С пръскачката планираме да обработим всички 7000 дка за по-малко от седмица.“

Самоходната пръскачка е оборудвана със система за контролиране на височината на крилата Norac UC4+ и система за контролиране на вложените материали Trimble FieldIQ, която контролира нормата на вложените препарати при пръскане – така пръскането на пшеницата в стопанството на Сортови семена и растителна защита се извършва от еднакво разстояние на крилата от посевите, което при първото пръскане с хербициди е 50 см за всички полети с пшеница. разпръскването на материалите е еднакво навсякъде.

„Преди пълненето на резервоара ставаше по-бавно, а сега с новата машина и автоматичното пълнене на резервоара и смесване на препаратите ни позволява без усилия да я зареждаме и прави работата ни по-лесна и по-приятна“ – Асен Асенов, оператор на пръскачки от 20 години.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg