Категория: Истории на клиенти Автор:

Прецизно земеделие с Trimble и Connected Farm – Борислав Богданов от „Млин 97“ АД

„В година като тази, когато всяка една минута е ценна, производителността нараства неимоверно. Контролните уреди, които измерват качествените показатели на реколтата, ни дават възможността да изберем най-подходящия момент за извършване на дадена операция. По този начин ние пестим от най-важния ресурс – времето, което няма как да купим“, това сподели земеделският производител Борислав Богданов относно ползите от внедряването на прецизни земеделски технологии.

От две години г-н Богданов използва иновативни решения за прецизно земеделие на Trimble. Едно от тях е технологията Connected Farm, която улеснява и оптимизира управлението на стопанството, обединявайки информацията за всички дейности, които се извършват в него. Посредством безжичния трансфер на данни от машините към офиса и обратно, както и между машините на полето, земеделецът осъществява ефективно управление независимо от своето местоположение. Машините в стопанството са оборудвани с дисплеи за навигация на Trimble FmX, които съхраняват данните за извършените обработки. Събраната информация се трансферира безжично и се визуализира в реално време в онлайн платформата Connected Farm Dashboard, достъпна от всяко устройство с интернет връзка – компютър, таблет, смартфон, както и от новия дисплей за навигация TMX-2050 на Trimble. По този начин земеделският производител разполага с цялата информация за своето стопанство в компактен вид, като може да я актуализира или променя по всяко време. Освен обмен на данни от машините към офиса и обратно, Trimble предлагат технологията Vehicle Sync, която позволява трансфер на информация и между операторите в един и същ парцел, опериращи с дисплей FmX, което минимизира препокриването при извършване на обработки и спестява материали и време. Това е от значение по време на сеитба, пръскане и други обработки, не само жътва. Благодарение на технологиите за прецизно земеделие на Trimble Борислав Богданов е отчел повишение в ефективността на работата от 20%, като е намалил  разходите си и е увеличил своята печалба.

Събраната от дисплеите за навигация информация за дисковането, сеитбата, торенето, жътвата и други се пази в сървърите на Connected Farm  и е винаги на разположение на фермера за преглед на обработките от миналите години и сравнение с текущите.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg