Категория: Пръскачки Автор:

7 лесни стъпки да подготвите пръскачката си за зимата

С наближаването на зимните месеци е време и за зазимяване на пръскачките. Това е една от най-важните процедури, свързани с поддръжката на машините, тъй като ви позволява да удължите времето за експлоатацията им и да избегнете неприятни изненади по време на пролетното пръскане.

Ето защо споделяме с вас 7 стъпки, в които можете лесно да подготвите пръскачката си за зимата.

1. Външно почистване на пръскачката

Ако правилно почистите пръскачката си, ще сведете до минимум риска от появата на преждевременната ръжда и корозия.

Водоструйка и препарат ALL Clean на Berthoud са най-подходящото решение за почистване на външната част на машината. Препаратът ALL Clean се използва в съотношение 100л. вода/2,0л. концентрат – по този начин, с една туба от 5 литра концентрат, се получава 250 л. разтвор.

2. Вътршно почистване на пръскачката

По време на вътрешното почистване на пръскачката, може да следвате следните стъпки:

  1. Изпразнете всички резервоари от разтвор. Ако имате пръскачка Berthoud с панел за управление Berlogic, трябва да изброите функциите с номера от 1 до 4.
  2. Премахнете филтъра.
  3. Напълнете резервоара с чиста вода и разтвор за почистване. За целта може да разчитате на препарат All Clear, в съотношение 100 л вода/0,500л. концентрат. Така, с една туба от 5 литра концентрат, получавате 1000 л. разтвор.
  4. Измийте резервоара с разтвора, като преминете през всички функции на панела Berlogic (Dualelec). Накрая изберете функцията „Пръскане“, за да може разтворът да се изпръска през дюзите на щангите.

По този начин системата за пръскане на вашата машина вече е напълно почистена.

3. Извършете оглед на състоянието на пръскачката

След като почистите пръскачката е необходимо да огледате в какво състояние е, дали се забелязват пукнатини по боята или драскотини, които нарушават покритието й. Желателно е да проверите както металните части на пръскачката, така и резервоара и неговата цялост.

При самоходните машини трябва да проверите и състоянието на кабината, а при всички случаи не бива да забравяте и проверката на дюзите.

4. Зазимете пръскащата система

За да предпазите пръскачката от замръзване на тръбите и резервоара е необходимо те да се напълнят със защитната течност. Berthoud препоръчват препарат All Winter*, като за целта може да следвате следните стъпки:

  1. Напълнете резервоара за чиста вода със защитния разтвор, който сте подготвили предварително.
  2. С включен двигател, работещ на ниски обороти (при прикачни машини – ниски обороти на силоотводния вал), преминете през всички функции на контролния панел – от 1 до 4 (за пръскачки Berthoud). Не забравяйте и фунията за смесване на препарати и нeйната функция за измиване на тубите.
  3. Включете функция 5 за пръскане.
  4. Пръскайте по този начин докато защитният разтвор започне да излиза през разпръсквачите на щангите. При пръскачките със система за непрекъсната циркулация това се случва след около 10 – 20 секунди, но при останалите отнема малко повече време.

Според Berthoud, ако следвате описаните стъпки, си гарантирате, че пръскачката ще презимува при студ до -25 ° С без щети по тръпоброводите.

*Препаратът All Winter не е агресивен към уплътненията и не прави химична реакция с остатъци от препрататите за растителна защита. Използва се в съотношение 15 л. вода/10 л. концентрат, което позволява с една туба от 10 литра концентрат да се направи 25 л. разтвор за защита при -25 ° С.

5. Изберете подходящо място за съхранение на пръскачката

Препоръчително е да предвидите сухо и закрито помещение за съхранение на пръскачката, но дори да изберете да я съхранявате на открито, всички отвори на машината трябва да бъдат затворени, за да не попадат в нея насекоми и други замърсители.

За металните части по щангите и шасито (болтове и снадки), които не са защитени от антикорозионна боя или друго, може да използвате актикорозионен спрей.

6. Разкачете акумулатора от самоходната пръскачка

Ако имате самоходна пръскачка, за да приключите процеса по зазимяване, е необходимо да разкачите акумулатора й. Препоръчително е машината да бъде с пълен резервоар с гориво, тъй като това предпазва от създаване на конденз в него.

7. Планирайте необходимите резервни части

Ако искате да си спестите време през пролетта за повторна проверка на състоянието на пръскачката, може предварително да поръчате необходимите ви резервни части. По този начин си осигурявате възможност да започнете с пръскането навреме и без да се притеснявате от грешки и пропуски.

Можете също така да тествате наличните дюзи за износване и ако е необходимо, да поръчате нови за следващия сезон. Така ще се предпазите от неприятни изненади през пролетта и ще си гарантирате още по-ефективно пръскане.

Сервизните специалисти на НИК също са на ваше разположение, за да ви съдействат със зазимяването на пръскачките. Свържете се с нас, ако имате въпроси или препоръки във връзка с подготовката на пръскачките за зимния период.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg