Категория: Trimble, Trimble продукти Автор:

Как оптимизирането на пръскането подпомага рентабилността на стопанството

Най-добрият начин за повишаване на печалбата е чрез оптимизиране на процесите в стопанството и тук идва ролята на технологиите за прецизно земеделие. Кои са най-важните такива решения при пръскането и как те водят до съкращаване на разходите?

Системата за контрол на материалите Trimble Field IQ

При пръскането от изключително значение е да се прилага точното количество препарат на точното място. В противен случай, пръскането е неефективно или дори може да навреди на посевите. Системата за контрол на материалите Trimble Field IQ спомага именно за правилното прилагане на препаратите, като позволява автоматичен контрол на секциите. Технологията е подходяща за самоходни и прикачни пръскачки и чрез нея фермерите могат да управляват нормата на пръскане и да анализират в реално време изразходеното количество препарат за конкретен блок или група от блокове.

Автоматично спиране на секциите

Trimble Field IQ дава възможност и за автоматично спиране и пускане на секциите с цел избягване на презастъпвания при пръскане в полета с неправилна форма или при завои. За по-голяма прецизност при пръскане е възможно конфигурирането на някои модели пръскачки и за контрол върху всяка една отделна дюза. Това прави системата много подходящо решение при работа с карти за приложение с променлива норма (VRA) при торене с течен азотен тор, например.
Още по-високо ниво на автоматизация и точност може да се постигне чрез комбинация на системата Trimble Field-IQ с дисплей за навигация TMX-2050 или най-новото решение на Trimble – дисплей GFX-750. По този начин механизаторите в стопанството могат да контролират автоматично секциите на пръскачката и височината на щангите. А земеделските стопани могат да следят работата в реално време и при необходимост да прехвърлят задачи от и към полето.

Автоматично управление на машината

За минимизиране на риска от грешки и презастъпване при пръскането, както и за оптимизиране разходите за течни торове и препарати, работна сила и гориво, фермерите могат да заложат и на автоматично управление като Trimble Autopilot. Управлението може да бъде в съчетание с технологията за автоматичен завой NextSwath™, която дава възможност машините да завиват автоматично в края на реда по най-добрата траектория, като едновременно с това автоматично изключват секциите на щангата, където това е необходимо. Това спомага за предотвратяване на увреждането на културите и намаляване на разходите за материали.

Тези автоматичнизирани системи позволяват на амеханизатора да обърне повече внимание върху машина, дюзите, налягането на системата за пръскане и височината на пръскане, вместо да се съсредоточава върху управление на машината.

Автоматичното вдигане на щанги

Системата за автоматичен контрол на щангите Norac дава възможност за автоматично поддържане на височината на щангите на определена височина или разстояние от посева. Така се постига равномерно пръскане и еднаква ефективност на работата в различните части на полето. Тази технология улеснява механизаторите при работа по наклонени терени.

ISOBUS Контрол на пръскачката

Последните модели самоходни пръскачки Berthoud могат да бъдат оборудвани с новия монитор VT Tronic, който е съвместим с ISOBUS – стандарт при комуникацията между инвентари и контролни панели, който предоставя съвместимост на всички машини и инвентари с различни производители на контролни панели и интелигентни системи. Мониторът VT Tronic е базиран на Android, което го прави интуитивен и лесен за работа и чрез него може да се извършва управление и изключване на секциите, промяна на нормата в рамките на парцела и запис на извършената обработка.
Чрез технологиите на Trimble и по-специално системата за контрол на материлите Field IQ прецизността на извършване на агротехническите мероприятия се повишава, като фермерите могат да контролират зони и нормата при пръскане, което от своя страна води до опазване на посевите и икономия от препарати. Опитът на Trimble показва, че използването на VRA карти и технологията Field IQ води до намаляване на вложените материали с 10% и може да повиши ефективността на обработките с до 25%.

 

Искате да научите повече? Свържете се със своя търговски представител на НИК още днес.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg