Управителят на НИК взе участие в дискусия за новите технологии в земеделието

Автор: 07.06.2017
На 06.06.17 г. в град София се проведе форумът „Новите технологии в земеделието“. Събитието бе организирано от вестник “24 часа” и списание „.BG / Иноватор.bg“ като част от националната кампания “Новата BG икономика”.
По покана на организаторите управителят на НИК Иво Куманов се включи в дискусия на тема „Опитът на бизнеса и науката“. Сред участниците в дебата бяха председателите на НАЗ – Светослав Русалов и на Селскостопанска академия – проф. Иван Пачев, Ректорът на „Аграрен университет“ Пловдив – проф. Христина Янчева и различни представители на бизнеса.
Основните теми, които се засегнаха по време на дискусията, бяха свързани с най-новите тенденции в земеделието в България и по света и как бизнесът и науката могат да си сътрудничат за подобряване на условията за българските земеделци.
Иво Куманов сподели наблюденията си по отношение на внедряването на технологиите за прецизно земеделие в България и САЩ. Базирайки се на опита, който НИК има, Куманов заяви, че на българския пазар иновациите навлизат много по-бързо отколкото в чужбина. В същото време основен проблем остава липсата на възможности за обучения на хората, които реално ще използват машините и оборудването. Според него добрата подготовка на механизаторите и фермерите е от ключово значение за успешното внедряване на новите технологии, модернизирането на земеделието и развитието на сектора.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg