Ясни са победителите в първия български АгроХакатон!

Автор: 19.09.2019
На 13 и 14 септември в базата на първия обучителен център по прецизно земеделие у нас – NIK Academy, бе проведен първия български АгроХакатон.
Основната цел на събитието бе в рамките на два дни участниците да разработят и представят  технологични решения в областта на земеделието и по-конкретно в една от следните теми : „Технологии в пчеларството“, „Интернет на нещата“, „Изкуствен интелект“ и „Обработка на данни от земеделски машини“.

Наградният фонд в размер от 22 000 лв беше формиран от европейския проект SmartAgriHubs и подкрепата на Банка ДСК и Експресбанк.

Журито, в състав Иво Куманов – управител на НИК Електроникс, Светлана Боянова – Председател на УС на Институт за агростратегии и иновации и основател на AgroHub.BG, Светлин Наков – основател на „Софтуерен университет“, Дориана Миленкова -посолство на Кралство Нидерландия в България и Милен Влаев – ръководител отдел „Агробизнес“ в Банка ДСК, беше сериозно затруднено в избора на победител сред всички над 50 участници.

*Журито имаше трудната задача да оцени и класира всички 10 иновативни решения, свързани с проблемите, пред които са изправени съвременните земеделци

Победители

 Големите победители в оспорваното състезание станаха братята Александър и Борис Брестнички. Те спечелиха голямата награда от 15 000 лв, благодарение на проекта си за проследяване на произхода и качеството на храните. Отборът на победителите, чието име е  One, разработи в рамките на Хакатона, мобилно приложение, което позволява на потребителите да получат необходимата информация за даден продукт, още при неговото закупуване.

* Иво Куманов и Светлана Боянова с победителите в AgriTechHack

Въпреки голямата конкуренция и заформилите се 10 силни отбора, екипът „ТехноЛогика“ успя да се пребори за почетното второ място. Техният проект бе свързан с обработката на данни от земеделска техника и нейното анализиране. Идеята на 7-те  IT специалисти е насочена в помощ на фермерите при управлението на стопанските процеси и взимане на правилните решения.

С две награди пък бяха отличени младите софтуерни инженери от „BeVine“. С разработката си на мобилно приложение, те спечелиха парична награда от 2000 лв и шанс да участват в предстоящия хакатон на университета Вагенинген в Холандия /WUR Life Science FarmHacK/. Техният проект бе свързан с възможността за установяване на здравния статус на винени лозя чрез снимка.

Четвърто място зае отборът „Тhe Bees“. Тяхната разработка бе насочена в областта на пчеларството. Проектът им е насочен към посочването  на аномалии и ранно известяване от опасности, свързани с пчелите и кошерите.
*Част от отборите, които работеха върху своите проекти почти денонощно

Място на провеждане

Изборът на място за провеждане на първия български Агро Хакатон, също не бе случаен. Базата на NIK Academy предложи на участници, ментори, жури и гости функционални пространства с  модерно оборудвани и удобни зали за презентации и работа.

Като единственият обучителен център за прецизно земеделие в България – Nik Academy е мястото, където теориите за иновации в земеделието се приложиха на практика.

Всички посетители на AgriTechHack имаха възможността да видят отблизо как изглежда едно истинско земеделско стопанство и да избягат поне за малко от градската среда.

*Освен участници, ментори и жури, NIK Academy посрещна и много зрители, които искаха да бъдат свидетели на създаването на иновативни земеделски решения
Организатори на това събитие, което бе първо за България, бяха НИК Електроникс, Посолството на Кралство Нидерландия в България, FarmHack.NL и българския Цифров Иновационен Хъб за Земеделие AgroHub.BG. AgriTechHack се осъществи с подкрепата на SmartAgriHubs, Банка ДСК и Експресбанк.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg