НИК с награда за принос в дигитализацията на сектора

Автор: 15.11.2018

На 13.11 в зала А6 на НДК, по време на даването на наградата Агробизнесмен на годината, издателството на вестниците 24 часа и Български фермер връчи награда за принос в дигитализацията на сектора на НИК. Наградата бе получена от търговския директор на компанията – Тодор Шишков, който благодари от името на екипа на НИК.

Голямото отличие за Агробизнесмен на годината отиде при г-жа Светла Стоянова от ЕТ Хелга – Светла Стоянова, а наградата Агроиноватор, която НИК получи през 2017г. на същото събитие, бе връчена от Светла Боянова на г-н Иван Иванов от Агротайм.

НИК е компания специализирана в предоставянето на иновативни и интелигентни решения за земеделски стопанство, с чиято помощ се повишава автоматизация и дигитализацията в земеделското производство. Вече повече от 15 години екипът на компанията работи в посока на дигитализация и улесняване на различни процеси в работата на едно земеделско стопанство, като за това време са променени редица практики и са въведени нови по-модерни начини на работа, които включват дигитализация на процеси, които до преди това са се извършвали от ръчно.

С помощта на GPS устройствата и софтуерът, който НИК предлагат се променя преди години една добре позната на всички практика по очертаване на земеделски площи и подаването им в ИСАК, което вече става чрез т.н. shp файлове. По-модерните системите, които те са разработили, като GeoSCAN например, изчисляват вегетационен индекс на културите, на база, на който системата автоматично генерира карта за променливо торене с азот по време на вегетацията на посевите, като така се дава възможно за едно по-модерно и по-ефективно управление на стопанството и отглеждане на културите. Картите за променливо торене, известни още като VRA карти се създават както на база на карти на вегетационен индекс, така и на база на резултатите от почвени анализи, като основната им цел е да изравнят запасеността откъм хранителни елементи и да да оптимизират разходите на торенето, без това да влия на резултатите от добива.

Новост в портфолиото на компанията са торачките Kverneland, с чиято помощ приложението на карти за торене с променлива норма става изключително точно и прецизно, което затваря кръга от създаването на предписанието за торене до неговото най-добро техническо изпълнение, като така екипът на НИК може да предложи цялостно решение за дигитализацията на един традиционен за земеделието процес като торенето.

Отличието е сериозно признание от страна на издателството на една от най-дългогодишно издаваните медии в сектора за работата на компанията през годините, като поставя пред компанията едно високо ниво, което тепърва следва да бъде повишавано.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg