Новостите в прецизното земеделие на щанда на НИК на АГРА 2018

Автор: 20.02.2018
За всички, които се подготвят за успешна пролетна кампания и през тази година НИК представи множество иновации, които гарантират по-прецизна сеитба, оптимално използване на материалите и ефективно управление на стопанството по време на АГРА 2018.
По традиция на щанда на НИК присъстваха решенията за прецизно земеделие на Trimble, сред които е и най-новият високотехнологичен дисплей Trimble GFX-750. Базираният на Android дисплей за навигация се отличава с компактен размер, улеснена инсталация и възможност за пренасяне между машините. Дисплеят поддържа GPS, GLONASS, Galileo и BeiDou и е съвместим със системата за автоматично управление Trimble Autopilot, благодарение на което позволява още по-високо ниво на прецизност при всяка обработка.

 

Един от основните фокуси на щанда бяха и разработваните от компанията софтуерни решения. От НИК разказаха повече за новостите в Модул „Агротехника“ на земеделския софтуер TechnoFarm, който улеснява планирането на дейностите в стопанството и анализирането на разходите за различните полета.

На АГРА беше представена и най-новата функционалност към програмата за следене на машини и гориво FarmTrack – възможността за видео наблюдение на автопарка.

Последните новости в програмата за сателитно сканиране на полето – GeoSCAN също бяха сред акцентите на изложението. Сред тях са по-честите сателитни снимки (на всеки 10 дни) и интеграцията на метеорологични данни, благодарение на която абонатите на GeoSCAN разполагат с прогноза за времето, препоръки за подходящи периоди за извършване на различни обработки и информация за фазите на развитие на всяка култура. Всичко това превръща програмата в идеален помощник на всеки фермер и агроном – нещо, в което посетителите на щанда на НИК имаха възможност да се убедят сами.
Фермерите се запознаха и с решенията за прецизна сеитба на Precision Planting, които осигуряват по-точна плътност и натиск на засяване, така че да се постигне по-висока продуктивност.

Посетителите на щанда можеха да зададат своите въпроси относно почвеното и растителното пробовземане и услугата AgroBalance, както и да научат повече за най-новия продукт в портфолиото на компанията – системите за торовнасяне на течен тор – Startec. Решенията на италианската компания са подходящи за всички видове течен тор и мога да се инсталират на сеялки и окопни култиватори, така че да ви спестят време, като ви позволят да извършите две обработки при едно влизане в полето.

По време на АГРА от НИК разказаха повече и за решенията за поливно земеделие, сред които е и съвсем нова услуга за управление на напояването, която предстои да бъде представена на българския пазар през тази година. Услугата позволява определяне на точните необходими количества вода за напояване на културите, проследяване на специфични почвени показатели, воден баланс на почвата и препоръки за напояване. За целта могат да се използват интегрирани данни от метеорлогични станции Pessl Instruments за измерени паднали валежи, влажност на почвата и други, както и информация за извършеното напояване в полето.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg