Категория: Kverneland Автор:

Kverneland – лидер в иновациите при инвентарите

Норвежката компанията Kverneland Group не е просто производител на инвентари. Тя е компания иноватор с богата 140 годишна история. Патентите, които Kverneland притежава безспорно са задали посоката за развитие на земеделската техника в световен мащаб.

През 1971г. Kverneland произвеждат първият обръщателен плуг с нон-стоп защита. При почвообработващата техника Kverneland са известни със своята технология за обработка на стоманата, която е без аналог, като в нея намират място и вековни норвежки традиции за закаляване на металите.

Уникална черта на почвообработващата техника Kverneland е Knock ON системата, която позволява смяната на ножове за по-малко от минута и без нуждатата от допълнително слагане на крепежни елементи. С тази система са оборудвани инвентари от сериите продълбочители, култиватори и плугове от 2012 година насам.

През 1981г. като иновация от Kverneland пускат на пазара техния плуг с Variomat система, който прави революция в почвообработващата техника.

При тороразпръскващата техника Kverneland са известни из цяла Европа с първата торачка със секционен контрол, която излиза на пазара през 2005г като така започва всъщност и по-точното приложение на торове. Към момента тази технология се приема за стандарт и почти всички машини я притежават – без значение от тяхната марка.
Говорейки за патенти и иновации не може да не споменем иновациите, които Kverneland прокарват и при инвентарите за сеитба – слята или редова, те имат какво да кажат за себе си и в двата случая. При пролетните сеялки компанията е известна с първата сеялка на прикачна рама, като преди това всички сеялки са били само навесни, както и първата сеялка с електрическо задвижване. Тези две изобратения са в основата на повечето съвременни сеялки.
Последната новост, която Kverneland пускат на пазара се нарича i-Plough и е първият ISOBUS плуг, който променя работната си ширина автоматично, за да запази права линията на оработката. Така се увеличава прецизността дори и при тежки обработки като оранта.

Въпреки, че ISOBUS е новост при плуговете отскоро, Kverneland имат голяма история и силни позиции при производството на ISOBUS инвентари, тъй като те са създали ISOBUS протокола като начин за комуникация на земеделска техника и инвентари е собственост на дъщерната компания на Kverneland – Vicon от далечната вече 1986г. През 2001г. те решаварт да освободят патента 10 години по-рано, за да бъде той общодостъпен за всички в сектора.

В заключение може да кажем, че Kverneland е иноватор с традиции, който задава трендовете в производството на инвентари в световен мащаб.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg