Категория: Kverneland, Интересно Автор:

Сервизният екип на НИК съветва: Как да подготвим плуга си за следващия сезон?

Готови ли се за предстоящата оран? Сервизният екип на НИК и експертите ни в напрвление „инвентари Kverneland“, са подготвили няколко съвета за това какво е добре да погледнете по вашия плуг, за да гарантирате безпроблемна работа по време на сезона. Ето и техните основни съвети:

Преглед в няколко стъпки:

Дали всички износваеми части имат нужда от смяна;
Auto-reset системата за настройка на работа на 70 см;
Дали някоя от подвижните части е износена или има нужда от смяна (втулки и конуси);
Хидравлични-бързи връзки;
Гресиране на всички лагери и указани части;
Всички предплужници са монтирани добре;
Централният болт трябва да е гресиран;
Състоянието на маркучите и дали е нужна подмяна.

Настройка на плуга

За да настроим правилно навесната система, трябва да регулираме симетрично лявата и дясната страни. Ако навесите са с различна дължина, приложеното усилие ще бъде различно и качеството на оран няма да е добро. 

Как да проверим дали правилно сме настроили инвентара? Мислено продължаваме права линия от лявата и дясната страна и те трябва да се срещнат при предната ос на трактора.
При навесните обръщателни плугове, прикачването трябва да е закрепено стегнато. 

При навесването на плуга, за навесните машини е необходим свободен ход на долните съединения настрани (около 10 см), за да може плугът да се самонасочва. Третата точка на навеса трябва да има по-плавен ъгъл, за да не се създава усилие, насочено надолу. Има вероятност от задълбаване на плуга по време на работа.

Не влизайте прекалено дълбоко в почвата

Преди работа на полето, регулирайте дълбочината на работа на предплужните тела – около  5-7 см от основната, както и предварително настройте стойките на корпуса вертикално. Така ще регулирате дълбочината на работа чрез опорно-транспортното колело на задната част на плуга.

Няколко стъпки за настройка на плуга на полето:

  • две контролни преминавания на полето, които показват равна ли е браздата
  • еднаква ли е дълбочината на предните и задните тела
  • коригиране на усилието на защитата (Auto-reset защита), положението на опорно-транспортното колело
  • оптимално съотношение на работната ширина на тялото към дълбочината на оран: 1:4
  • при нов плуг,  задължително прави проверка дали болтовете са стегнати или има нужда да се регулират
Колкото по-близо до тези настройки е машината, толкова по-добри са показателите на икономичността на работата на трактора и износването на повърхността на плуга е по-малко.

Ако не се пресметне точката на прилагане на теглителното усилие, това води до повишено износване на работните органи и неоправдано високи разходи на гориво при оран.

Как подготовката на почвата влияе на работата?

Ако обработваме почвата, когато тя е твърде влажна или прекалено суха от липса на дъждове, рискуваме качеството на обработката, както и целостта  на машините и инвентарите. 

Най-подходящо е състоянието на почвата, когато влагата в нея се запечатва не по-късно от 24 часа. След това дисковаме веднага след жътва.  Но ако не сте дисковали, то може да орете дори в условията на суха есен, тъй като влагата остава и почвата е по-мека.
И накрая, но не на последно място – ако изпаднете в ситуация, в която имате нужда от подмяна на част или сервизно обслужване, можете да се обърнете към своя персонален сервизен експерт от екипа на НИК. Сервизното обслужване е неразделна част от правилното функциониране на машини и инвентари и затова се грижим да получите отлично обслужване и оригинални резервни части Kverneland.
Вижте промоционалните ни условия за обръщателен плуг Kverneland 150S, тук.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg