Категория: Интересно Автор:

GPS системите празнуват своя 25-ти рожден ден!

През 2014 година проектираната в САЩ глобална система за позициониране – GPS, празнува  своята 25та година на работа.  Днес GPS системата представлява само един от компонентите на Глобалната навигационна спътникова система, по-известна под инициалите GNSS.
„Понастоящем GPS системата се състои от 31 сателитни спътника и система за навременна подмяна на вече остарелите GPS Block IIA сателити, което я прави изключително надеждна,“ заяви Ерик Ен, мениджър Бизнес развитие в Trimble. „В допълнение, с все по-интензивното усъвършенстване на другите GNSS системи ( GLONASS, Galileo и Beidou) и на регионалните такива – QZSS (Япония) употребата на GPS системите е все по-нарастваща.“
Връщайки се назад във времето, GPS системите са еволюирали от рядко срещана технология до абсолютна необходимост за съвременния бизнес. Днес  целият свят разчита и дори зависи от точната и последователна информация за местоположението – от приложението в телефона, което очертава маршрута на пробяганото разстояние, до разработването на комплексни алгоритми за доставки.
„В земеделието потенциалните ползи от данните, касаещи георефериране,  бяха изведени далеч преди разработването на GPS системата,“ свидетелства за това Грант Лиен. Лиен е част от екипа, който през 80-те години на миналия век разработва Soilection технологията, оборудвана с наземна радарна система за установяване на местоположението. Целта е трансформирането на данните от почвените проби в предписания за торене.
Радарната система се е утвърдила като сложна и трудна за приложение, но именно тя поставя основите на концепцията, от която произлиза GPS системата. През май 2000-та година премахването на селективния достъп позволява интензивното развитие на технологиите, прилагащи GPS проследяване.
Употребата на GPS системите продължава да нараства, като разпространението на автоматичното управление е най-значимият фактор за нейното усъвършенстване. Необходимостта от максимална точност и стандартизацията на системите за управление довеждат до бързото развитие на сигналите за глобално местоположение, които стават приложими при телефонните услуги, електро-  и водоснабдяването.
„През последните 25 години станахме свидетели на бурното развитие на сателитните системи и занапред можем да очакваме още по-интензивното усъвършенстване на сателитния сигнал за точност и доближаването му до RTK точността“, подчертава Ен. „Също така, предвиждаме, че сателитните приемници ще станат по-достъпни за всяка една машина в земеделските стопанства.“

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg