Категория: Trimble, Trimble продукти, Прецизна сеитба Автор:

5 начина да засеете бързо и прецизно с Trimble

Заради климатичните условия през последния месец се наложи фермерите да чакат подходящо време за сеитба, а когато условията са идеални – да се опитват да засеят колкото се може повече и по-бързо. Ето защо подбрахме пет идеи, които да Ви помогнат да уползотворите по най-добрия и ефективен начин оставащото време за сеитба.

1. Сеете без пропуски

Сред най-важните условия за висок добив е точността на сеитбата. Липсата на пропуски и презастъпвания и постигането на така популярните вече у нас „прави редове“ не само улесняват последващите обработки на полето, но и подпомагат развитието на растенията.

Решенията за навигация и управление на Trimble позволяват сеитба с до 2.5 см отклонение на едната следа от другата. В радиус от 10 км от базовата станция – източник на RTK сигнал, точността „следа към следа“ е с отклонение под 1 см.

В допълнение технологиите за прецизна сеитба на американската компания Precision Planting дават възможност на земеделските стопани да засеят на точната дълбочина, с точната скорост и при точния натиск, което води и до по-висока продуктивност.

2. Засявате по-бързо всяко поле

Най-добрият начин да извлечете максимума от оставащото време за сеитба е да увеличите скоростта на работа. Но как да го направите без компромис с точността и качеството на обработката?

Можете да се доверите на системата за автоматично управление Trimble Autopilot, с която:

  • сеете прецизно при висока скорост, дори при неравни и необработени терени;
  • можете да захождате през една линия без да губите време при завоите в края на блока;
  • умората на операторите намалява и те могат да се концентрират върху самите обработки.

В допълнение, технологиите TrueGuide и TrueTracker за управление на инвентара помагат на фермерите да се справят със свличането на сеялката при работа в наклонени местности.

3. Разполагате с повече часове за работа

Заради продължителния сняг и валежите, много фермери избират да се възползват максимално от останалите дни за сеитба, като сеят повече часове. За да бъде този процес възможен е необходима технология, която да гарантира, че машините ще са винаги в правилната следа, без това да доведе до допълнителна умора за операторите и без да се изисква намаляване на скоростта. Това е задача, в която отново можете да разчитате на Trimble и да постигнете високи резултати.

Много наши клиенти споделят, че с Trimble прецизната сеитба е възможна дори когато навън се стъмни, тъй като с управление Trimble Autopilot машината им се движи винаги в правилната следа и без отклонения!

 

4. Нужно Ви е по-малко време за завой в края на реда

Освен да засеят повече и по-прецизно, земеделските стопани целят да оптимизират разходите си на време и гориво – само така могат да си гарантират ефективност на сеитбата и по-висока рентабилност в края на кампанията.

За целта от Trimble предлагат технологията Trimble NextSwath, благодарение на която тракторите завиват сами в края на реда по най-добрия радиус, без утъпкване в края на полето и излизания извън очертанията му.

5. Сеете с две или повече машини едновременно

Всички знаем, че две машини винаги вършат повече работа от една, но до колко ефективни ще са извършените обработки зависи от възможността им да сеят в синхрон на едно и също поле. Необходимо е движението на тракторите да бъде прецизирано така, че да се движат по правилните редове, на точното разстояние една от друга и с необходимата скорост, за максимални резултати. При стандартни условия такава синхронизация би изисквала много усилия и време, а рискът от грешка остава висок.

В подобни случаи дисплеят за навигация Trimble TMX-2050 дава възможност две или повече машини да работят едновременно в един блок. Всяка от машините има информация в реално време къде работи другата и каква площ е обработила, което Ви позволява прецизна сеитба с два или повече трактора едновременно.

Попитайте своя търговски представтел на НИК как решенията на Trimble могат да Ви бъда полезни по време на сеитбата.

Leave a Reply

*

Copyright © 2014 Nik.bg